Het universum van Mokum Dusk.

Wij praten het liefst over onze gin. Maar wij begrijpen dat het leuk is om ook iets te weten over de wereld achter onze gin. Over de makers. Over de ingrediënten die we gebruiken. En over de manier waarop Mokum Dusk wordt gemaakt. Die verhalen vind je hier. Welkom in ons universum.

Geweldige gin heeft geen alcohol nodig.

Wij geloven er heilig in. Daar hebben wij dan ook goede redenen voor. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Gin onderscheidt zich niet door het alcoholpercentage, maar door de karakteristieke smaak van jeneverbes. Daarom wordt het hart van onze ‘signature blends’ gevormd door de verfrissende jeneverbes. Elke ‘sip’ is een feestje voor je smaakpapillen.

Elke blend heeft z’n eigen unieke smaak. Dat komt doordat we de karakteristieke smaak van jeneverbes aanvullen met nuances van andere plantaardige ingrediënten. Het samenspel van deze ingrediënten resulteert in een rijke, uitgebalanceerde smaak die blijft boeien.

Al onze blends worden gemaakt van de beste plantaardige ingrediënten. Die groeien helaas niet in onze achtertuin, maar in verschillende regio’s in Europa. De lekkerste jeneverbes vonden we in Zuidoost-Europa. De fruitigste citroen groeide in Spanje. En de krachtigste dille proefden we in Duitsland. Het was dus wel even zoeken voordat we ons ‘dreamteam’ van plantaardige ingrediënten bij elkaar hadden gezocht.

Het productieproces van Mokum Dusk is vergelijkbaar met de distillatie van een traditionele gin. Er wordt gebruik gemaakt van stoomdistillatie om aroma’s te extraheren uit plantaardige ingrediënten. Deze pure, natuurlijke distillaten vormen de basis van de Mokum Dusk receptuur. Je leest meer over ons productieproces en stoomdistillatie bij onze Veelgestelde vragen.

Vakmanschap, passie, toewijding en niet in de laatste plaats, ervaring: je hebt het allemaal nodig om een hoogwaardige, alcoholvrije gin te maken. Gelukkig beschikt Mokum Dusk over door de wol geverfde vakmensen die hun kennis van gin al generaties lang met de paplepel krijgen ingegoten. Als je al die generaties bij elkaar optelt, kom je aan 185 jaar ervaring. Niet verwonderlijk dat onze vakmensen verantwoordelijk zijn voor de receptuur van meerdere, prijswinnende gins. Hun ervaring maakt het verschil tussen een goede gin en een geweldige gin. Met of zonder alcohol.

Mokum Dusk is een ode aan Amsterdam en de mensen die het Amsterdamse nachtleven kleur geven. De dromers, de die hards, de bon vivants en de nachtdieren die alles uit hun dag willen halen zonder concessies te doen aan de kwaliteit van hun gin. Zij zijn het geheime ingrediënt dat wij aan Mokum Dusk hebben toegevoegd. In elke slok proef je een vleugje Amsterdam. En dat smaakt gewoon naar meer.

Ondanks alle voornoemde redenen, heeft het toch nog ruim 2 jaar geduurd voordat wij tevreden waren over de smaak van onze eerste blend. Mokum Dusk True Blend moest een gin worden die in alles deed denken aan het smaakprofiel van een traditionele London Dry Gin. Maar dan wel zonder alcohol. Het kostte ons bloed, zweet en veel druppels gin om de smaak van Mokum Dusk True Blend te perfectioneren. Maar het is ons uiteindelijk gelukt.

Mokum Dusk is een idee van Pieter Vonk, Klaas-Jan Kakebeeke en Gijs de Kogel. Drie ondernemende levensgenieters die hun liefde voor een goed glas, mooie steden en bijzondere culturen delen.

Mokum Dusk | Amsterdams nachtleven 1
Twee personen met een alcoholvrije cocktail
Mokum Dusk | Amsterdams nachtleven 3
Mokum Dusk | Amsterdams nachtleven 4

Geïnspireerd op het
Amsterdamse nachtleven.

De naam Mokum Dusk verwijst naar de schemer aan het einde van de dag. Het moment dat de straten van Amsterdam volstromen met mensen die verlangen naar een goed glas en elkaars gezelschap. Ze begroeten elkaar in een buurtkroeg, een cocktailbar of een restaurant om de werkdag van zich af te schudden.

In ontspannen sfeer ontstaan de beste ideeën, worden vriendschappen voor het leven gesloten en wordt er geproost op nieuwe avonturen. Het zijn deze kleine momenten die het leven groots maken. Mokum Dusk is geïnspireerd op alle mensen die het Amsterdamse nachtleven kleur geven. Levensgenieters die alles uit hun dag willen halen en weigeren concessies te doen aan de kwaliteit van hun gin.

Een uniek productieproces zonder alcohol

Het unieke productieproces van Mokum Dusk is vergelijkbaar met de distillatie van een traditionele gin – ook al komt er geen alcohol aan te pas.

Stoom gedistilleerd

Er wordt gebruik gemaakt van stoomdistillatie om de pure aroma’s te verkrijgen die nodig zijn voor het maken van onze verschillende ‘signature blends’.

Aroma's extraheren

De geëxtraheerde aroma’s – afkomstig van plantaardige ingrediënten – worden vervolgens in een specifieke dosering en op een unieke wijze met elkaar vermengd.

Resultaat

Zo ontstaat de rijke, verfrissende en complexe smaak van Mokum Dusk alcoholvrije gin.

Gemaakt van de beste plantaardige ingrediënten.

Het maken van een hoogwaardige, alcoholvrije gin is in wezen hetzelfde als het bereiden van een heerlijke maaltijd: het draait om de kwaliteit van de ingrediënten. Hoe hoger de kwaliteit, des te beter de smaak. Het zal je dan ook niet verbazen dat alleen de beste plantaardige ingrediënten in aanmerking komen voor onze blends.
Mokum Dusk | Plantaardig ingrediënt Jeneverbes 2
Mokum Dusk | Plantaardig ingrediënt Citroenschil
Mokum Dusk | Plantaardig ingrediënt Dille

Zelfs als dat betekent dat we onze ingrediënten uit alle hoeken van Europa moeten halen. Om je een idee te geven, onze jeneverbes groeit in Zuidoost-Europa. Onze dille is van Duitse afkomst. En onze citroen komt uit Spanje. Samen zorgen ze voor de unieke smaak van onze ‘signature blends.’

Mokum Dusk | Plantaardig ingrediënt Jeneverbes
Jeneverbes
Jeneverbes is het belangrijkste ingrediënt in gin. Hij groeit in ’t wild en heeft 2 tot 3 jaar nodig om te rijpen. Jeneverbes heeft een houtachtige, bitterzoete geur en een verfrissende, harsachtige smaak. De karakteristieke smaak van jeneverbes vormt de basis van al onze blends.
Mokum Dusk | Plantaardig ingrediënt Engelwortel
Engelwortel
Engelwortel behoort tot de schermbloemenfamilie en wordt als een geneeskrachtige plant beschouwd. Het geeft de gin z’n droge smaak en het intensifieert de smaak van andere botanicals. Engelwortel heeft een aards, droog, muskusachtig en houtachtig aroma.
Mokum Dusk | Plantaardig ingrediënt Bloedsinaasappel
Bloed­sinaasappel
De bloedsinaasappel is halverwege de 19de eeuw in het Middellandse zeegebied ontstaan. Het vruchtvlees heeft een bloedrode kleur en een bitterzoete kern. Bloedsinaasappel zorgt voor een crispy, friszoete toets die onze True Blend laat bruisen van dynamiek.
Mokum Dusk | Plantaardig ingrediënt Koriander
Koriander
De smaak van koriander distilleren we uit korianderzaad. Het is een onmisbare botanical in gin, omdat het de gin ‘grondt’. Koriander voegt pikante, licht peperachtige citrus toetsen toe en zorgt voor een aangename smaakexplosie in de mond.
Mokum Dusk | Plantaardig ingrediënt Habanero Peper
Habanero peper
De habanero peper lijkt op een kleine paprika, maar een hap zal je niet gauw vergeten. Het is een van de heetste pepers ter wereld. De scherpte van de habanero peper wordt veroorzaakt door de stof capsaïcine. Het aroma geeft een lekkere ‘kick’ aan de mooie, lange finish van onze True Blend.

Maar niet voordat onze master distiller elke nieuwe levering van verse ingrediënten grondig heeft geïnspecteerd. Hij checkt de textuur, de geur, de smaak en de kwaliteit, voordat hij ze goedkeurt voor productie. Het is de enige manier om de constante hoge kwaliteit van Mokum Dusk te waarborgen.

Lees meer over ons bij onze veelgestelde vragen